Proiectele de design și adevăratul rol al muncii în echipă

Contrar opiniei majorității, designul nu e doar despre „cum arată”, ci despre cum și ce faci ca, la final, să obții exact ceea ce ți-ai dorit. E un proces anevoios, care, de la idee la interior, trece printr-un întreg lanț: de expertiză, de conexiuni, de procese, de oameni.

Secolul XXI e despre adaptabilitate. În cei peste zece ani de leadership și antreprenoriat, am realizat un lucru: rezultate remarcabile se obțin doar când îi lași pe oamenii din echipa ta să se manifeste plenar. Fragmentarea lor la nivel individual se traduce prin fragmentarea companiei însăși, care, pe termen lung, e sortită eșecului.

Încurajez, așadar, echipele interdisciplinare și proprietatea colectivă asupra ideilor. Chiar și clienții au un rol activ în procesul de design (sau proiect de orice altă natură), fiind o verigă importantă a noii paradigme, pe care o numim sugestiv gândire-design sau design thinking.

De fiecare dată când izolăm designerii “creativi” în spații special amenajate pentru ei, le compromitem, indirect, efortul creativ. De partea cealaltă, e restul echipei, responsabilă de vânzări, marketing sau aspect financiar. Ce se întâmplă când îi aducem pe toți la un loc și îi coordonăm corespunzător? Diversitatea, marcată de personalitatea, background-ul cultural și domeniul de experiză al fiecăruia, generează o explozie de inspirație și posibile soluții, la care, altfel, n-am fi avut acces.

Eu aș merge mai departe decât atât. Aș sugera includerea, în acest proces, a clienților. Nu doar pentru că ar crește diversitatea echipei de lucru, dar, mai ales, pentru că am sări niște etape, aflând, de timpuriu, cum gândește clientul, ce preferințe are, ce ascunde în mod inconștient, dar ar putea fi valoros pentru un proiect pe măsură.

Designul este acum prea important pentru a fi lăsat exclusiv pe mâna designerilor. (Brown, 2009) Asigurați un flux continuu de creativitate colectivă în organizația voastră și veți fi uimiți de rezultate!

Think strategically, think like a designer!