Hush… “Silence” la Maison&Objet Paris 2017

 
 
Orice început de an e marcat de o ediție specială a Maison&Objet.

În perioada 20-24 ianuarie, comunitatea designerilor și arhitecților din întreaga lume și-au dat, din nou, întâlnire la Paris. S-au jucat, de această dată, cu o temă sensibilă: Silence, în jurul căreia și-a adaptat colecțiile expuse fiecare brand. Într-o lume în care impactul imaginilor și conexiunilor de orice fel devine copleșitor, se instalează o necesitate acută pentru o pauză de la tot zgomotul produs de acestea.

Astfel, o tendință latentă, care exista, de câteva sezoane, în amenajări minimaliste, s-a conturat acum definitiv, îmbrățișând simplitatea supremă și alte valori fundamentale – un adevărat lux al erei noastre.

Mi-a atras cândva atenția un fragment din Histoire du Silence de Alain Corbin. “Liniștea nu este doar absența zgomotului”, scrie Corbin. “Liniștea este totul, deși e o noțiune uitată în zilele noastre. Auzul nostru a fost distorsionat, diminuat. […] Intimitatea unui spațiu – un dormitor și obiectele care îl populează, sau o locuință – era definită dintotdeauna prin liniștea ce-l cuprindea.” E timpul să revenim și noi la acea intimitate, liniște, care îndepărtează anxietatea și ne reface echilibrul interior.

De acest aspect au ținut cont și organizatorii M&O. Au amenajat spații în care vizitatorii s-au simțit confortabil în tăcerea contemplativă a obiectelor sculptate în marmură albă. Au creat o atmosferă în care două forțe, adesea contradictorii, se anulează reciproc, iar noi ajungem la o stare de armonie perfectă. Ne redescoperim în timp ce contemplăm frumusețea din jur și pacea pe care o transmite fiecare obiect prin formă, textură și culoare. E un paradis în care primim acces doar prin liniște și tăcere.

Vă propun să preluăm această liniște și în interioarele noastre. Albul, marmura, alama, lemnul natural inundă spațiile cu simplitate și un coziness de care ducem lipsă atât de mult. În completare vine și o paletă de culori vibrante, care însoțește formele asimetrice, inspirate din natură, și ne transpune într-un univers în care ne regăsim eul, liniștea și echilibrul. În vremurile acestea agitate, doar o întâlnire intimă cu noi înșine ne poate aduce bucuria și seninătatea în suflete și gând.

  • MOJ17-maison-objet-genoveva-hossu-blog-1
  • MOJ17-maison-objet-genoveva-hossu-blog-2
  • MOJ17-maison-objet-genoveva-hossu-blog-3
  • MOJ17-maison-objet-genoveva-hossu-blog-4
  • MOJ17-maison-objet-genoveva-hossu-blog-5
  • MOJ17-maison-objet-genoveva-hossu-blog-6
  • MOJ17-maison-objet-genoveva-hossu-blog-7
  • MOJ17-maison-objet-genoveva-hossu-blog-8