Ce este gândirea-design?

Între “a fi” designer și “a gândi” ca un designer există o mare diferență. Am purtat acest crez, în inimă, mai mult de un deceniu, până când, în sfârșit, i-am găsit corespondent într-un concept minunat: design thinking.

Știam că designul are nevoie de o abordare holistică, de un upgrade al felului în care suntem obișnuiți să-l percepem. Și, când am început să caut mai activ pârghii prin care să aduc această idee la viață, l-am descoperit pe Tim Brown, CEO și președinte IDEO, una dintre cele mai inovative organizații la nivel mondial.

Designer industrial de profesie, Brown, ca și mine, a încercat să treacă dincolo de objet-ul sculptural regăsit în locuințe, afișat în revistele de lifestyle sau prezentat pe piedestal în muzeele de artă. A devenit părintele gândirii-design, reinventând modul nostru de exprimare, de rezolvare a diverselor probleme – nu doar în design, ci și în viața de zi cu zi.

Design thinking is a mindset!

Ce presupune totuși acest concept? E un proces creativ, axat pe căutarea unor soluții inovatoare – nu prin clasicele metode analitice, limitative prin definiție, ci printr-un model unic de thinking outside the box, cu sesiuni de brainstorming și toleranță la cele mai neobișnuite idei.

În designul de interior, ai parte de multe provocări. Le poți gestiona folosind abordări tradiționale sau apelând la sistem complex de investigare. Cauți aspectele ascunse ale problemei și, cu puțin efort, te alegi cu un as frumos în mânecă. Vestea bună e că nu există două abordări similare pentru aceeași problemă, deci nu există nici riscul plagierii. Sky is the limit când vine vorba de soluții generate printr-un mindset sănătos. Și nu cred că există ceva mai frumos decât atât!

Designul este întotdeauna influențat de preferințele individuale, și totuși, poate fi rezumat la un set de câteva caracteristici: creativitate, gândire integrativă, muncă în echipă, centrare pe client (empatie), curiozitate și optimism. Aceștia sunt pilonii pe care se bazează și filosofia ClassIN. I-am integrat într-un sistem unitar, iar acesta îmi permite să obțin, pentru clienți, rezultate mult peste așteptări. Mai multe, vă povestesc pe parcurs.